Denssan

Falsk krupp

Kategori: Mitt underbara liv i ord och bilder <3

Vår lilla prinsessa har fått falsk krupp. Det låter verkligen hemskt! Var på barnakuten hela förmiddagen sen när vi äntligen kom hem så däckade jag och lillan direkt, vi har haft en jobbig natt! Nu ligger hon och försöker sova, men det är inte lätt med den räliga hostan! Ni som har hund kanske vet hur de låter när de har fått kennelhosta? Precis så låter Hollie! Vårt lilla hjärta <3

Info om krupp:
Allmänt Krupp är en vanlig barnsjukdom som beror på att området nedanför stämbanden blir svullet, oftast på grund av en förkylning. Eftersom luftrören är ganska trånga hos små barn, kan redan en liten svullnad i svalget leda till att luften får svårare att passera. Krupp brukar gå över inom en vecka. Barn som har haft krupp en gång kan få det igen i samband med nya förkylningar. När barnet kommer upp i fem-sex års åldern brukar besvären försvinna.
Symtom
Barn som får krupp brukar få skällande hosta bli hesa få en väsande och ansträngd andning få svårt att andas.
Behandling
Barn som brukar ha krupp behöver oftast ingen behandling. Det brukar räcka om barnet får komma upp och sitta eller stå. Det är bra om barnet också andas frisk luft. Om barnet blir upprört kan besvären bli värre. Därför är det viktigt att försöka lugna barnet.
Det är sällsynt att krupp leder till allvarliga besvär, men om det skulle behövas kan barnet tillfälligt få behandling på sjukhus med till exempel kortison eller adrenalin.
När ska man söka vård?
Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om andningsbesvären inte går över inom 15-30 minuter efter att barnet har fått komma upp barnet har mycket svårt att andas barnet har svårt att andas och samtidigt dreglar, har svårt att svälja eller har hög feber. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Hollie fick andas in adrenalin och så fick hon en dos kortison. Fick även hem ett recept på medicin till kvällen. Jag hoppas vår lilla prinsessa blir bra snart! /Denise

Kommentarer


Kommentera inlägget här: