Denssan

Tungt att andas

Kategori: Mitt underbara liv i ord och bilder <3

De senaste dagarna har jag börjat få väldigt tungt att andas. Det är riktigt jobbigt och magen känns som den väger ton! Nu googlade jag runt lite och hittade detta:Andningsvägarna under en graviditet

På grund av hormonpåverkan under graviditeten blir slemhinnorna i andningsvägarna svullna och får en ökad genomblödning, vilket gör att en del kvinnor känner sig täppta i näsan och får svårt att andas genom näsan. Speciellt på natten kan detta kännas synnerligen besvärande.

De vanliga förkylningsnäsdropparna ska bara användas i 7 till högst 10 dagar. Annars kan du förvärra nästäppan. Om du har nästäppa, be doktorn på mödravården att få näsdroppar mot hösnuva som innehåller kortison. Sådana droppar kan du ta åtminstone till natten för att förbättra sömnen.

Sannolikt är det samma skäl till att det är lättare att få näsblödning när man är gravid. Det är inte farligt och det är sällan man behöver bränna de blödande kärlen.

Slemhinneförändringarna under graviditeten bidrar till ökad infektionsbenägenhet. Ibland kan man få dras med långdragna bihåleinfektioner eller långvarig hosta.

Att livmodern och fostret växer och att kraven på andra organ ökar ställer naturligtvis också högre krav på lungorna. Det behövs mer syrgas till vävnaderna och mer koldioxid behöver transporteras bort. Lungorna ökar luftintaget per minut från cirka 7,5 liter i tidig graviditet till cirka 11 liter i fullgången tid. Antalet andetag per minut ökar inte märkbart; i medeltal bara med två andetag per minut under hela graviditeten. Däremot ökas mängden luft per andetag, en gravid kvinna andas djupare.

Ungefär hälften av alla kvinnor upplever under den sista tredjedelen av graviditeten en viss lufthunger även i vila, det vill säga att det känns tungt att andas. Man kan inte peka på en säker anledning till detta, troligen är det många faktorer som samverkar, som livmoderns tryck uppåt, de ökande kraven på utbytet av syre och koldioxid men kanske också en förändrad känslighet i hjärnans andningscentrum.

Helt enkelt får man acceptera det. Inte mycket att göra =/


/Denise

Kommentarer


Kommentera inlägget här: